REVELAR O REBEL·LAR-SE?

Sempre he tingut dubtes de quina era la forma correcta d’escriure aquest verb, ja que ambdues paraules són correctes però tenen definicions diferents. Recordo, quan era estudiant, que vaig aprendre que els verbs eren paraules dins d’una oració que feien referència a accions. 

*SIGNIFICAT D’ACCIÓ (FONT: Diccionari Invers de la Llengua Catalana): Manifestació d’una força, manera d’obrar d’una causa, acompliment d’una funció. Manifestació de la voluntat.

Les paraules cobren significat en el moment que les comprens de veritat, en l’instant en què s’instauren en l’ànima, les interioritzes. Així que anem a pams i posem atenció a cada paraula: força (energia?), manera d’obrar (ètica?), acompliment d’una funció (objectiu?), voluntat (consciència amb direcció?).

Com a persones que formem part d’un col·lectiu anomenat HUMANITAT, la qüestió que plantejo al lector/a és: com estem actuant? Ho estem fent amb els conceptes de la definició que indica el diccionari o, per contra, ho estem fent diferent?

No us sembla que ha arribat el moment de responsabilitzar-se, de fer crítica constructiva i de passar a l’ACCIÓ

Potser ara sigui moment de REVELAR, però també de REBEL·LAR-SE!

*SIGNIFICAT DE REVELAR (FONT: Optimot consultes lingüístiques): Fer conèixer (allò que es tenia amagat). Revelar un complot, un secret, un misteri. Déu, fer conèixer (quelcom) als homes. Les veritats revelades. Mostrar.

Més que mai, aquest concepte cobra un significat real. Ja va sent hora de que la veritat ens sigui revelada! Volem saber, és necessari per involucrar-nos en l’acció. La veritat potser ens espanti, o no ens agradi, o preferim no conèixer-la… però és fonamental per atorgar un sentit potent que ens porti a trobar la força necessària.

*SIGNIFICAT DE REBEL·LAR-SE (FONT: Optimot consultes lingüístiques): Refusar l’obediència a una autoritat legítima. La ciutat es va rebel·lar contra el seu rei. L’adolescent es rebel·la i crida quan ningú no el sent. Rebel·lar-se contra una injustícia.

Autoritat: paraula que imposa a uns i que exercir el poder, però hi ha moltes maneres de fer-ho (de forma democràtica, autoritària, carismàtica, inconscient, administrativa, etc…) i moltes intencions al darrera (bàsicament egoistes o no egoistes). Com et sembla que s’està exercint l’autoritat actualment?

Un últim apunt per despertar la teva ment i conduir-la a la reflexió. Precisament avui llegia la següent frase, i tal vegada hagi sigut la font d’inspiració d’aquest breu article…

“Rebel·lió no és el que la majoria de gent es pensa. Rebel·lió és quan apagues el televisor i comences a investigar, a educar-te i a pensar per tu mateix”.

Gemma Soler Raspall

Cultura espiritual i desenvolupament de l’ésser humà

www.gemmasolerraspall.com  ☼   ☼ Tel. 627.01.82.93

si t’ha agradat aquest article, potser t’interessi la meva pàgina