VISITEM LA BIO MASIA CA N’OLIVERÓ: ÉSSER PAGÈS AL SEGLE XXI

En Pere Botifoll Adell (Castellbisbal 1970), pagès de professió, es dedica al conreu de l’agricultura ecològica des de l’any 2000 a la Bio Masia Ca n’Oliveró de Castellbisbal (Vallès Occidental). Visitem les seves instal·lacions per a què ens expliqui que significa ésser pagès al segle XXI, quines activitats realitzen i quins avantatges ens ofereix l’agricultura ecológica.

M.- Com sorgí la idea de fer la transformació a cultiu ecològic? 

P.B.- Som unes quantes generacions que ens hem succeït en el conreu a Ca n’Oliveró. La nostra és una finca agrícola forestal dins una trama urbana, que existeix com a masia des dels segle XVII, i malgrat la seva proximitat a Barcelona, amb tot allò que suposa estar dins d’una àrea metropolitana, ha mantingut la seva producció agrícola periurbana, que des de l’any 2000 és ecològica amb certificació. 


 De fet, la nostra finca, ja en temps del meu pare i del meu avi, sempre havia evitat la utilització de productes químics. Nosaltres hem continuat amb aquest tarannà més tradicional adaptat als nous temps.

 M.- I quins són els productes que conreeu habitualment  a Ca n’Oliveró?

P.B.- Com podeu observar, actualment, conreem fruites diverses, horta, vinya i oliveres. El nostre objectiu respecte de la producció és oferir uns productes ecològics, frescos i sans, de vegades amb varietats recuperades. Ca n’Oliveró no permet per les seves dimensions una gran mecanització, i per  respecte a la mateixa terra, ens adaptem als recursos que aquesta ens ofereix.

M.- Quina és la vostra política respecte dels productes agraris que produïu.

P.B.- La sostenibilitat es l’eix principal del projecte. Però simultàniament volem mantenir la Masia i l’explotació de manera rendible. No pretenem tenir una gran producció que arribi als grans mercats, sinó més aviat aconseguir un equilibri que permeti la seva sostenibilitat. És per això que potenciem la venda directa minorista, arribant gairebé al consumidor final a través de cooperatives o mercats tradicionals de barri o de poble, potenciant el comerç de proximitat. Els nostres clients es troben en un radi de cinquanta quilòmetres a la rodona.

 M.- Però no només us dediqueu a l’agricultura. Heu obert Ca n’Oliveró a altres activitats per a potenciar l’estil de vida agrari.

P.B.- Mantenim el treball agrari quotidià combinant amb altres activitats com les visites concertades, tallers formatius i sessions de tast per a què les persones coneguin l’àmbit rural. Tenim un compromís de difusió que considerem que atorga oportunitats per a poder explicar tot allò que hi ha al darrere de cada producte agrari.

A la Bio Masia organitzem visites tant per grups de nens (sobretot a nivell escolar) com per famílies que vulguin passar un dia a la natura coneixent com és la vida de pagès d’avui en dia.

M.- I els tallers que comentaves?

P.B.- Habitualment estan relacionats amb l’alimentació per a què les persones puguin millorar la seva dieta i fer-la més adequada i sana. Però també organitzem per a què es coneguin els valors necessaris de la sostenibilitat.

 Els tastos de productes són una eina molt important per a explicar als assistents la nostra manera d’entendre la nostra professió i la filosofia de vida que impregnem en la nostra feina agrària.

Entenem la nostre professió, fer de pagès, com una manera de viure i d’entendre la vida.

 M.- A Ca n’Oliveró teniu molt clars els vostres principis. 

P.B.- La nostra filosofia és clara: Nosaltres actuem com a gestor del espai, mai com a propietaris. Començant per mi mateix, no treballem amb la creença d’ésser els propietaris de la finca, sinó que jo mateix amb l’ajut del meu equip, actuo com a “gestor” d’aquest espai, lluitant per a aconseguir la seva rendibilitat. Això ens comporta haver de treballar simultàniament en diferents àmbits, com per exemple el comercial. 

Nosaltres, les persones, estem de pas en aquest món, i hem de traspassar en les millors condicions possibles aquest projecte a noves persones que continuaran en el futur. I els canvis no s’han de produir per problemes puntuals o temporals, sinó per motius importants de caràcter estructural.

M.- Ara estem patint a tot el món els efectes d’una pandèmia com feia dècades que no es veia. Com esteu vivint els efectes tant a nivell personal com professional a Ca n’Oliveró.

 P.B.- Nosaltres, com a servei essencial alimentari que som, no ens hem aturat ni un moment. Des de l’inici del confinament,  hem detectat  un fort increment de les comandes, sobretot en el servei a domicili. D’altra banda, aquesta situació és normal, perquè molts dels nostres clients són tot el dia a casa, i és lògic que una part del dia el dediquin  a cuinar, i de retruc, a cuidar més la seva alimentació.

M.- Moltes gràcies per aquesta visita, Pere, i felicitacions per la vostra feina. Ca n’Oliveró un projecte d’agricultura del segle XXI, adaptat a les noves necessitats de la societat actual, i que defensa valors com l’ecologisme i la sostenibilitat.

Pere Botifoll i Adell

Gestor de Ca N’Oliveró